Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo
Ciasto arbuz nie ma w sobie grama arbuza, a swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi. To trzy warstwy, które po przekrojeniu ciasta od razu przywodzą skojarzenie z soczystym arbuzem. Mamy więc zielone spód, śmietankowy, biały krem i czerwoną galaretkę z ciemnymi borówkami, które udają pestki arbuza.
Jak zrobić ciasto arbuz?
Zielony spód ciasta to proste ciasto z dodatkiem szpinaku. To zielone liście nadają wypiekowi piękny kolor, ale od razu uspokajam: szpinak nie jest wyczuwalny w gotowym wypieku. Zacznij od zrobienia puszystego kogla-mogla z jajek i cukru: słodka masa jajeczna ma być jasna, gęsta i puszysta. Jajka użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Potem już tylko wystarczy delikatnie wmieszać olej zmiksowany ze szpinakiem, a na koniec mąkę z proszkiem. Ja używam do tego ciasta oleju rzepakowego, ale może być też inny o neutralnym smaku.
Kolejne warstwy to pyszny krem z mascarpone i śmietanki. Tu wystarczy ubić na sztywny krem wszystkie składniki. Aby krem wyszedł idealny, śmietanka i serek muszą być dobrze schłodzone. Wierzchnia warstwa to zwykła galaretka truskawkowa lub inna w kolorze czerwonym.
Kiedy biszkopt jest gotowy, wystarczy już tylko połączyć warstwy. Ważne jest nieco uwagi przy wylewaniu galaretki: musi ona być już lekko tężejąca, inaczej wypłynie z tortownicy. Ja zwykle przyspieszam ten proces i wystudzoną galaretkę na chwilę wkładam do zamrażarki (trzeba tu uważać, by nie przegapić odpowiedniego momentu, bo zetnie się całkowicie).
Przepis: Ciasto arbuz
Lekkie ciasto z kremem i galaretką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 338 w każdej porcji
Składniki
na zielony spód:
- 3 jajka
- 75 g cukru
- 70 g świeżego szpinaku
- 75 ml oleju
- 130 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
na wierzch z galaretką:
- 20-25 borówek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wrzątku
Sposób przygotowania
- Robienie zielonego spodu
- Robienie kremu i galaretkiDobrze schłodzone śmietankę i mascarpone ubij z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuść we wrzątku, wystudź i odstaw do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
- Składanie ciastaZ wystudzonego biszkopta lekko zetnij wierzch, aby wyrównać ciasto. Przełóż ciasto ponownie do tortownicy lub zabezpiecz rantem. Wyłóż na wierzch krem, ułóż na nim borówki i wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Jak podawać ciasto arbuz?
Ciasto arbuz trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone. Idealnie smakuje podaje z filiżanką czarnej kawy (w upalne dni może to być kawa mrożona), ale świetnie pasuje też do kompotu z sezonowych owoców czy lemoniady z arbuzem.